Top 10: feitjes over Suriname voor in je fotoboek

De leukste feitjes en weetjes

Top 10: feitjes over Suriname voor in je fotoboek

Ben je op vakantie of voor een langere tijd in Suriname (geweest)? Dan ben je waarschijnlijk ook op zoek naar leuke weetjes/feitjes over Suriname die je graag wilt beschrijven in je fotoboek. In deze blog vertellen we jou 10 leuke feitjes die je waarschijnlijk nog niet weet. Lees snel verder! 

1. Suriname bestaat voor 80% uit jungle

Je leest het goed. Suriname bestaat voor meer dan 80% van de oppervlakte uit grotendeels ongerept tropisch regenwoud. Daarmee is dit bijzondere land één van de bosrijkste landen ter wereld.

Uitzicht over de jungle van Suriname vanaf de Fredberg.

2. Veel verschillende bevolkingsgroepen

Suriname staat bekend om de vele verschillende etnische groepen. De grootste etnische groep zijn de Hindoestanen met ongeveer 37%. Dit komt omdat er in de negentiende eeuw een grootschalige immigratie vanuit Azië naar Suriname is geweest. De vier andere grootste etnische groepen zijn: Inheemsen, Marrons, Creolen en Javanen.

3. De Palmentuin was een vluchtroute

Midden in het centrum van Paramaribo vind je de Palmentuin, wat de voormalige achtertuin van het Presidentieel Paleis was. De vroegere gouverneurs van Suriname kwamen in deze tuin tot rust. Vroeger is er vanuit het Presidentieel Paleis een tunnel gegraven naar het midden van de Palmentuin. Deze tunnel diende als mogelijke vluchtroute bij een eventuele aanslag. Inmiddels is de Palmentuin openbaar voor het publiek. Je kunt hier een kleine wandeling maken om de torenhoge koningspalmen te bewonderen.

4. Paramaribo staat op de Unesco-werelderfgoedlijst

De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. Deze voormalige Nederlandse koloniale stad, heeft nog steeds een karakteristieke uitstraling. De gebouwen dateren uit de koloniale tijd. Dat het historische centrum intact is gebleven is ook Unesco opgevallen. Unesco schrijft op zijn eigen website het volgende over Paramaribo:

“Paramaribo is een uniek voorbeeld van het contact tussen de Europese cultuur van Nederland en de inheemse culturen en het leefklimaat van Zuid-Amerika tijdens de jaren van intensieve kolonisatie van dit gebied: de 16e en 17e eeuw. De gebouwen in Paramaribo weerspiegelen dit; het zijn mooie voorbeelden van de geleidelijke samensmelting van Europese architectuur en constructietechnieken met Inheemse Zuid-Amerikaanse materialen en ambachten.”

5. Helft van de totale bevolking woont in Paramaribo

Suriname heeft in totaal ongeveer 563.000 inwoners. Meer dan de helft van de Surinaamse bevolking woont in de hoofdstad Paramaribo. Volgens de laatste cijfers (2017) wonen er 260.000 mensen in Paramaribo.

4. 43 jaar onafhankelijk

Sinds het jaar 1975 is Suriname onafhankelijk geworden van Nederland. Daarmee is Suriname dit jaar 43 jaar onafhankelijk en dit wordt jaarlijks groots gevierd op 25 november. Op deze dag wordt er in de binnenstad van Paramaribo veel georganiseerd. Wanneer je elkaar een fijne Onafhankelijkheidsdag wenst, wordt er in Suriname gesproken over: Wan Swit’ Srefidensi.  

Viering van 30 jaar onafhankelijk Suriname op het Onafhankelijkheidsplein. Bron foto: Waterkant.net

 5. Suriname geruild voor New York

In 1674 hebben de Nederlanders het toenmalige nIeuw-Nederland overgedragen aan de Engelsen, die het New York noemen. Nederland krijgt in ruil voor New York, het land Suriname in bezit. Een bijzonder Surinaams feitje wat veel mensen niet weten.

6.  Kleinste land van Zuid-Amerika

Geografisch gezien maar ook qua populatie is Suriname het kleinste land van Zuid-Amerika.

7. Nederlandse taal

Suriname is het enigste land in Zuid-Amerika waar de Nederlandse taal gesproken wordt. Sinds de koloniale tijd is Nederlands de officiële taal in Suriname. In januari 2005 is de Republiek Suriname toegetreden tot de Nederlandse Taalunie. De Nederlandse taal werd daarmee uitgebreid met een Surinaamse variant. Het Nederlands dat in Suriname wordt gesproken is namelijk niet gelijk aan het Standaard Nederlands. We noemen het ook wel Sranan Tongo. Wil jij een paar woorden en zinnen leren? Koop dan het Sranantongo boek bij Vaco in de Domineestraat.

8. (Bijna) nooit kouder dan 24 graden

Suriname kent een tropisch klimaat. Het is er bijna nooit kouder dan 24 graden. Door het tropische klimaat zijn de temperaturen alle dagen meestal rond de 30 graden. In tegenstelling tot Nederland waar er sprake is van lente, zomer, herfst of winter, spreekt men in Suriname over grote regentijd, kleine regentijd en droge seizoenen.

9. Geen postcodes

Een adres in Nederland bestaat uit een straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats. Alle adressen in Suriname daarentegen hebben geen postcode. Deze bestaan enkel uit een straatnaam, huisnummer en woonplaats.

10. Op vaste tijdstippen licht en donker

In Nederland zit er verschil in de tijden waarop het licht en donker wordt. Tijdens de winter in Nederland wordt het pas om 08.00 licht en om 17.00 donker. In Suriname wordt het elke dag om 06.30 licht en om 19.00 is het donker. In Suriname duurt de overgang van licht naar donker maar een kwartiertje. Dit betekent dat het rond 18.45 schemer is en om 19.00 is het écht donker.

Fredberg by night

 

 

No items found.
No items found.
No items found.

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.