Het recept voor Surinaamse Bami
Deze keer hebben we voor jullie het recept voor heerlijke Surinaamse Bami!
Oorspronkelijk komt dit recept uit Java en is dus meegenomen door de Javanen in de 19e eeuw. En ja, het klopt echt dat hier Italiaanse spaghetti voor gebruikt wordt. Net als Nasi en Roti kan je letterlijk overal in Paramaribo wel een lekker bordje Bami bestellen.
Wij hebben onze kok Benito gevraagd naar zijn recept voor dit heerlijke gerecht. Hij legt je stap voor stap uit hoe je dit heerlijke recept maakt.
Ingrediënten die je nodig hebt
- 500 gr. (liefst dunne) spaghetti
- 2 teentjes knoflook
- Laos (4 blokjes van 1 cm) of laospoeder
- Zout
- 6 eetlepels zoete ketjap (manis)
- 4 eetlepels zoute ketjap (asin)
- Stukje trassi of trassipasta
- 1/2 bosje selderij
- Zonnebloemolie
- 1 ui
- 2 bouillonblokjes
Optioneel kan je het volgende toevoegen om je bami compleet te maken
- Kip
- Kousenband
- Komkommer in zoetzuur
Bereiding van je Bami
- Kook de spaghetti in een bouillon totdat het gaar is.
- Snipper de ui en knoflook
- Fruit de ui en knoflook aan en voeg vervolgens een eetlepel tomatenpuree toe, bak dit een paar minuten aan.
- Voeg de gember, laos, trassi, bouillonblok en een snufje peper toe.
- Voeg de spaghetti en ketjap toe en meng dit goed.
- Voeg dan selderij toe en bak het geheel nog een paar minuten.
- Serveer de bami met kip. Optioneel kun je er ook kousenband of komkommerzuur bij serveren.
Nyan Switi! Oftewel: Eetsmakelijk!
Ervaar het prachtige Suriname
Bijdrage aan lokale projecten
Meer blogs
Niews, events, reisverslagen en meer
Heb je nog vragen?
No spang! We helpen je graag