Top 10 Surinaamse gerechten die je geproefd moet hebben
De Surinaamse keuken is gevarieerd. Doordat de bevolking een mengelmoes is van Hindoestanen, Creolen, Javanen, Chinezen en andere bevolkingsgroepen, heeft dit veel impact gehad op de wijze van koken. En daar kun jij van profiteren! Benieuwd naar onze top 10 Surinaamse gerechten? Lees dan snel verder!
1. Pom
Een populair Surinaams gerecht is pom. Pom is een ovenschotel en heeft een Joodse oorsprong. Het basisingrediënt is tayer of pomtayer. Dat is een knolsoort wat in het binnenland van Suriname groeit. De tayer wordt gecombineerd met kip, tomaat en uien. Pom wordt vaak gegeten met witte rijst, kip en een pasteitje. Zeker een aanrader om eens te proberen. Qua smaak is het iets wat je nog nooit eerder geproefd hebt en het gerecht is nergens mee te vergelijken. Een goede pom is de perfecte combinatie van zoet en een beetje zuur.
Ben je benieuwd hoe je pom zelf maakt? Lees hier ons eigen recept waarmee je dit lekkere gerecht kan maken.
2. Bruine bonen
Heb jij wel eens bruine bonen in Nederland gegeten maar vond je dat niet zo lekker? Laat je niet afschrikken wanneer je BB met R in Suriname op de kaart ziet staan. BB met R staat voor bruine bonen met rijst. Bruine bonen worden in Suriname namelijk heel anders bereid dan wat je gewend bent. De bonen worden lekker op z’n Surinaams gekruid en ook wordt er kip met kleine worstjes aan het sausje toegevoegd. Al met al een heerlijk smaakvol gerecht wat heel goed vult. Laat je het ons weten hoe je dit gerecht vond?
3. Saoto soep
Saoto of soto soep in een gerecht uit de Indonesische keuken. Waarschijnlijk komt het recept oorspronkelijk van Java. Omdat veel Javanen zich in Suriname hebben gevestigd is deze soep ook hier ingeburgerd. Deze goedgevulde soep zit vol met verschillende ingrediënten. Van rijst, gepluisde kip, gebakken uitjes tot aan een gekookt ei.
Wil je zelf aan de slag om dit lekkere gerecht te maken? Lees hier het recept voor een heerlijke saoto soep.
4. Roti
Natuurlijk behoort roti ook tot dit lijstje met Surinaamse gerechten. Roti is een typisch Hindoestaans gerecht. Je kan het halen bij restaurant Roopram, maar je kan het ook zelf maken. In Paramaribo kun je ook een Surinaamse kookworkshop volgen waar je leert roti maken.
5. Pinda soep
Als we het hebben over echte authentieke Surinaamse gerechten, dan behoort pindasoep tot dit rijtje. Het is een krachtige bouillon gemaakt van pindakaas. De soort pindakaas is erg bepalend voor de smaak van de soep. Onze favoriete pindasoep van Paramaribo? De pindasoep van Souposo aan de Costerstraat.
6. Heri Heri
Heri Heri is een traditioneel recept uit de Surinaamse keuken. Het recept bestaat al sinds de slavernij. Opvallend aan dit gerecht is dat deze bestaat uit aardvruchten zoals aardappelen, cassave en bananen. Dit wordt gecombineerd met gezouten vis. Een bijzondere combinatie zul je misschien denken. Geloof ons: het is de moeite waard om eens uit te proberen.
7. Surinaamse bami
Op iedere hoek van de straat kun je een portie bami bestellen. Van oorsprong is het eigenlijk geen Surinaams gerecht, maar het is ontstaan door de komst van de Javaanse emigranten. Dit gerecht wordt vaak geserveerd met een paar grote stukken kip en een schepje kousenband.
8. Cassave soep
Surinaamse cassavesoep is een heerlijk creoolse soep, gemaakt van cassave, zoutvlees en (optioneel) kokosmelk.
9. Moksi alesi
Een Surinaamse variant van nasi noemen we Moksi alesi. Dit gerecht is net als Heri Heri ontstaan in de tijd van de slavernij. De tot slaaf gemaakten kookten deze schotel van de kliekjes die over waren zoals kip, vlees en groenten. Daarom is er eigenlijk geen vast recept voor moksi alesi, omdat je zelf kan bepalen wat er in gaat. De gele kleur is kenmerkend voor dit gerecht, dit komt door de masoesa.
10. Bakabana
Last bot not least: de bakabana. Deze worden gemaakt van groene bakbananen. Het is een populaire zoetige snack en zeker de moeite waard om eens te proberen!
Over smaak valt niet te twisten. Stiekem zijn we toch benieuwd welk Surinaams gerecht jouw favoriet is. Laat je het ons weten?
Ervaar het prachtige Suriname
Bijdrage aan lokale projecten
Meer blogs
Niews, events, reisverslagen en meer
Heb je nog vragen?
No spang! We helpen je graag