Recept voor Surinaamse pom
Daar zijn we weer! Dit keer met een gloednieuw recept voor Surinaamse pom. Dit is een populaire ovenschotel van Joodse oorsprong. Het basis ingrediënt is pomtajer. Pomtajer is een knolsoort wat in het binnenland van Suriname groeit. Liefhebbers van pom geen paniek: pomtajer is ook verkrijgbaar in de toko. Pom wordt vaak op feestjes gegeten en geserveerd met witte rijst, kip, pastei en groenten.
Om tot het beste recept te komen hebben we opnieuw advies gevraagd aan een expert: onze (schoon)moeder. Tijd om het recept met jullie te delen!
Wat heb je nodig?
1 pak geraspte pomtajer (verkrijgbaar bij de toko)
1 sinaasappel of verse sinaasappelsap
3 tomaten
1 blikje tomatenpuree
200 gram kipdijfilet
1 pot piccalilly
1 ui
Kruiden:
Ketjap marinade naar smaak (verkrijgbaar bij de toko)
1 teentje knoflook
1 Maggi kippenbouillon tablet
Gemalen piment
Suiker
Peper en zout naar smaak
Voorbereiding:
- Laat de ingevroren pomtajer ontdooien.
- Snijd de kippendijfilet in stukjes. Kruid de kip met een ketjapmarinade van de toko. Het kruiden van de kip is belangrijk voor de smaak van de pom. Laat dit dan ook minimaal een uur intrekken.
- Snijd 3 tomaten in kleine blokjes.
- Snipper 1 ui.
- 1 teentje knoflook persen.
- Peterselie fijn snijden.
- Doe de pomtajer in een mengkom zodra deze is ontdooit.
- Maak een bouillon met 300 ml water en voeg het kippenbouillon tablet toe. Laat dit zachtjes doorkoken.
Hierna gaan we aan de slag met de kip en het maken van de saus.
Bereidingswijze:
Stap 1: een saus op basis van kip, groenten en kruiden
- Zet een pan op het vuur en doe er olijfolie in. Zorg dat de pan goed heet is en bak de kip ongeveer 2 minuten aan.
- Voeg vervolgens de tomaten, ui en knoflook toe.
- Voeg 2 theelepels tomatenpuree toe aan het mengsel.
- Voeg de eerder gemaakte bouillon hieraan toe.
- Voeg nu een snufje piment poeder en 1 eetlepel suiker toe. Dit doe je omdat de pomtajer en de piccalilly van zichzelf vrij zuur zijn. Door suiker toe te voegen krijgen je de unieke zoetzure smaak waar iedereen zo dol op is.
- Laat het mengsel rustig sudderen totdat het een dikke saus is. .
- Als de saus is ingedikt is het belangrijk om even te proeven of het een smaakvolle saus is.
- Haal de stukjes kip nu uit de saus en schenk de overgebleven saus in een maatbeker.
Stap 2: Pomtajer mengsel maken
Ga nu terug naar de mengkom met pomtajer.
- Voeg 150 gram piccalilly toe aan de pomtajer. Knijp hier een sinaasappel in uit of gebruik een scheut sinaasappelsap.
- Hussel het mengsel goed door elkaar en voeg de fijngesneden peterselie toe.
- De helft van de saus uit de mengbeker voeg je toe aan het pomtajer mengsel. Roer dit goed door.
Stap 3: Pom ovenschaal opbouwen
- Pak een grote ovenschaal. We gaan de pom opbouwen door middel van laagjes. Met het pomtajer mengsel bedek je de bodem van de ovenschaal.
- Leg hierna de stukjes kip in de schaal. Voeg de helft van de resterende saus uit de mengbeker ook toe.
- Het laatste restant van het pomtajer mengsel schenk je hier over heen.
- Het laatste beetje saus uit de mengbeker zorgt voor de laatste laag van de ovenschotel.
- Nu is de pom klaar om de oven in te gaan. Zet hem op 180 graden en laat het 1,5 uur diep donkerbruin worden.
Serveer je pom met witte rijst en kousenband. Eet smakelijk! Laat je ons weten of het gelukt is? :)
Ervaar het prachtige Suriname
Bijdrage aan lokale projecten
Meer blogs
Niews, events, reisverslagen en meer
Heb je nog vragen?
No spang! We helpen je graag