Nationale feestdagen van Suriname in 2024

Alle nationale feestdagen van Suriname op een rijtje

Feestdagen van Suriname in 2024

Het is wel bekend dat de Surinamers wel een feestje kunnen bouwen, maar wanneer worden deze feesten gevierd? Hieronder hebben we de nationale feestdagen van dit jaar voor je op een rijtje gezet:

Maandag 1 januari             Nieuwjaarsdag

Zaterdag 10 februari         Chinees Nieuwjaar

Maandag 25 maart            Holi Phagwa

Vrijdag 29 maart               Goede Vrijdag

Zondag 31 maart               1e Paasdag

Maandag 1 april                 2e Paasdag

Woensdag 10 april             Idul Fitr

Maandag 1 mei                   Dag van de Arbeid

Zondag 16 juni                    Idul Adha

Maandag 1 juli                     Keti Koti

Vrijdag 9 augustus              Dag der Inheemsen

Donderdag 10 oktober        Dag der Marrons

Vrijdag 1 november             Divali

Maandag 25 november       Onafhankelijkheidsdag

Woensdag 25 december     1e Kerstdag

Donderdag 26 december    2e Kerstdag

Dinsdag 31 december          Owru Yari

Holi Phagwa

Holi Phagwa is een Hindoeïstisch feest dat ieder jaar rond de maand maart wordt gevierd. Het is een combinatie van een lentefeest, nieuwjaarsfeest en we vieren de overwinning van het goede op het kwade. Op deze kleurrijke manier wordt door de Hindoes het nieuwe jaar ingeluid. Bekijk de sfeerimpressie hieronder.

Holi Phagwa in de Palmentuin

Keti Koti

Keti Koti is een Nationale feestdag dat officieel 'Dag der Vrijheden' heet. Het is een viering van de afschaffing van de slavernij en daarmee één van de belangrijkste feestdagen van Suriname. Keti Koti betekent: Ketenen Gebroken. In 1863 werd de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen afgeschaft. In totaal zijn er ruim 45.000 oorspronkelijke Afrikaanse mensen tot slaaf gemaakt, van wie ongeveer 34.000 in Suriname verbleven. Een duizelingwekkend aantal als je het ons vraagt.

Voor een sfeerimpressie van voorgaande jaren, bekijk dan deze blog.

Keti Koti in de Palmentuin

Dag der inheemse

Deze feestdag richt zich op de eerste bekende inwoners van Suriname, de inheemse bevolking. Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties als eerbetoog en symbool van erkenning en respect richting deze groep. Hiernaast hoopt men de nationale overheden stil te laten staan bij de behoefte van deze bevolkingsgroep. Op deze dag kan je deel nemen aan verschillende culturele evenementen die door de inheemse bevolking wordt georganiseerd.

Divali

Divali is een Hindoeïstisch feest. Er wordt gevierd dat het goede van het kwade heeft gewonnen, licht van het donker en geluk van onwetendheid. Het licht wordt letterlijk verwelkomt in het leven, want tijdens dit feest worden in huis en op de erven lichtjes aangestoken. Het feest wordt vaak in gezinsverband gevierd, maar je zult veel huizen tegenkomen waar allemaal kaarsjes branden.

Onafhankelijkheidsdag

De naam zegt het al, deze dag wordt de onafhankelijkheid van Suriname gevierd. In 1975 werd Suriname een republiek en dus onafhankelijk van Nederland. Dit wordt jaarlijks uitbundig gevierd. Ga deze dag naar het onafhankelijkheidsplein waar evenementen worden gehouden, of neem een kijkje in het Presidentieel Paleis. De president houdt ook nog een toespraak gevolgd door een parade van politie, het leger en burgers.

Onafhankelijkheidsdag in de Palmentuin

Owru Yari

Het grote verschil met andere landen is dat Oud & Nieuw oftewel Owru Yari overdag gevierd wordt. Vanaf een uur of 11.00 verzamelt iedereen zich in de binnenstad van Paramaribo, waar de Pagara het startsein is van het feestgebruis.

Owru Yari in de Domineestraat
Met kleine Jaylin Owru Yari vieren in de straat van Galaxy.

We hopen dat je alle feestdagen in je agenda hebt genoteerd :) 

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.