Dick's dieren in Suriname: Pekari's

Oog in oog met een pekari

Dick's dieren in Suriname: pekari's

Naast wildlife guide bij SUforYou doe ik vanuit Fred Eco Tours ook gespecialiseerde tours naar reptielen en amfibieën (slangen, hagedissen en kikkers). Hieronder lees je mijn persoonlijke verhaal over een ontmoeting met een witlip pekari.

Een sterke geur

In december 2017 liep ik met een Amerikaanse man in het gebied rondom basiskamp bij Fredberg. Als je op zoek bent naar dit soort dieren, loop je gewoonlijk erg langzaam. Af en toe draai je een stronk of wat bladeren om, om te zien wat eronder zit. We stonden daarom even stil toen ik wat rook: pekari’s. Ik vertelde de man dat deze wilde dieren nog niet lang geleden voorbij zijn gekomen, want de geur was vrij sterk.

Een paar minuten later bleef de man wat achter omdat hij bezig was een stronk te draaien. En 30 meter verderop liep ik ook wat bladeren te draaien, toen ik ineens zo’n zelfde geluid als het draaien van bladeren vlak naast me hoorde. Opeens realiseerde ik mij dat de man toch nog een stuk verder achter mij liep…

Pekari in de jungle van Suriname

Oog in oog met een pekari

Toen ik omkeek zag ik een witlip pekari (Tayassu pecari) op 1,5 meter staan! Deze dieren zijn gevreesd door veel jagers en binnenland bewoners. Er zijn eindeloos veel verhalen en zelfs filmpjes van jagers die de bomen in vluchten, omdat ze aangevallen worden. Ik wist dat ik hier heel nauwkeurig te werk moest gaan. Ik had mijn camera al vast en besloot heel langzaam een foto te maken en te beginnen met filmen. Pekari’s ruiken heel goed, maar zien slecht. Deze pekari was aan het twijfelen wat hij moest doen, aanvallen of vluchten omdat hij mij wel rook maar niet goed kon zien. Ik bleef heel stil staan, maar ik moest laten zien dat ik er stond zonder dreigend over te komen. Ik besloot langzaam een arm te bewegen. Op dat moment vluchtte het dier een stukje verder. Toen ik een paar stappen opzij deed om hem nog een keer te kunnen zien vluchtte hij. Op dat moment zie je grote groep erachter ook wegrennen! Ik had deze dieren al vaak geroken, maar nog nooit gezien. Dit was wel een hele bijzondere close-up ervaring. Toch een die ik niet al te snel weer zou willen hebben.

 

Feiten over Pekari's

Pekari’s kunnen in groepen leven tot wel 300 individuen. Ze kunnen 25-40 kg zwaar worden. Deze alles eters eten zo’n beetje alles wat ze tegen komen, van planten en vruchten tot kleine diertjes. Ze hebben een witte onderkaak (vandaar de naam) en een kam van haren op hun rug die ze op kunnen zetten als ze zich bedreigd voelen. Grote groepen hebben tot wel 200km² nodig om genoeg eten te kunnen vinden. Daarom komen ze alleen nog maar voor in hele ongerepte jungles.

No items found.
No items found.
No items found.

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.