Dick's dieren in Suriname: de lederschildpad

Enorme zeeschildpadden

Dick's dieren in Suriname: de lederschildpad

Als wildlife gids bij SUforYou ben ik vaakin het binnenland van Suriname. Afgelopen week besloot ik na een lange tijd inde jungle te zijn geweest, even een break te nemen. Een weekje in de stad ombij te komen. Maarja, stil zitten is ook niet echt mijn ding. Dus zo nu en danbesluit ik even een dagje te gaan varen, dolfijnen te spotten en te gaan vissen bij Braamspunt.

Schildpadden in Suriname - Braamspunt - SUforYou

Schildpadden seizoen

Op dit moment (mei 2018) zitten we middenin het hoogseizoen van de Lederschildpadden (Dermochelys coriacea). Dit zijn enorme zeeschildpadden die hun eieren komen leggen aan de stranden van Suriname.Daarom dacht ik, laten we die er ook meteen aan vast plakken. Dolfijnen spotten in de ochtend, ’s middags vissen en misschien wat frisbeeën, voetballen,zwemmen en aan het einde van de middag schildpadden kijken.

Braamspunt

Er was veel animo voor zo’n dagtripje wat gemakkelijk te doen is vanuit de stad. Om 09:00 vertrokken we vanaf Leonsberg.Onderweg naar Braamspunt kwamen we een enorme groep dolfijnen (Sotaliaguianensis) tegen. Ze waren eten aan het zoeken (foerageren) en hierdoor zag je soms wel 20 vinnen tegelijk boven water komen. Zowel volwassen dolfijnen alsbabydolfijntjes, een geweldig gezicht. Bij Braamspunt regende het even, dus blevenwe wat langer hangen bij de dolfijnen, waar het zonnetje lekker scheen. Later was de regen voorbij en zijn we naar Braamspunt vertrokken.

Eenmaal aangekomen deed iedereen lekker zijn ding. Kleedjes werden neergelegd, de muziek ging aan, vislijnen werden uitgezeten er werd gevoetbald, gefrisbeed, gezwommen, gekaart en een lekker biertjegedronken.

Schildpadden in trans

Rond 17:30 ging de bootsman even kijken ofer lederschildpadden waren. De lederschildpadden komen normaal gesprokenmeestal ’s nachts, wanneer ze minder risico’s hebben op roofdieren. Heel soms alsje geluk hebt, komt er wel eens eentje net voor de schemering. En ja hoor, wehadden geluk! De enorme schildpad was aan land gekomen en was net klaar met hetgraven van haar nest. Je kunt je voorstellen dat het veel energie kost voor zo’nenorm groot dier, om aan land te komen. Als ze snel zouden schrikken van mensenof dieren en ze elke keer terug moeten vluchten naar zee, zou dit te veelenergie kosten. Moeder natuur heeft hier iets bijzonders op verzonnen. Zodrazeeschildpadden eieren aan het leggen zijn, raken ze in een soort trans.Hierdoor sluiten ze zich af van de buitenwereld en focussen ze zich op hetleggen van de eieren en het bedekken van het nest. Dit maakt het voor onsmogelijk om ze goed te bekijken, zonder dat we ze storen.

De lederschildpad, is de enigezeeschildpad zonder hard schild. De grootste lederschildpad ooit gemeten, was 3meter lang van kop tot staart en woog wel 916 kilo!

Schildpadden in Suriname - Braamspunt - SUforYou
De lederschilpad legt haar eieren in het zand

Voedsel

Deze enorme dieren eten vrijwel alleenmaar kwallen. Dit is ook tevens waarom ze snel achteruitgaan, plastic zakjes enballonnen zwervend door de oceaan lijken op kwallen voor deze dieren en gaanhieraan dood als ze er te veel van binnen krijgen. 

Eieren leggen

Leatherback schildpadden leggen om de 3 of4 jaar eieren. In een seizoen leggen ze wel 6 tot 9 keer eieren. Dit betekentdat ze ongeveer elke 10 dagen aan land komen om meer dan 100 eieren te leggen. Ongeveereen derde van deze eieren zijn onbevruchte eitjes. Deze plaatsen ze bovenop de vele ingegraven eieren, zodat als roofdieren hun nesten opgraven deze geen waardevolle bevruchte eitjeseten.

Schildpadden in Suriname - Braamspunt - SUforYou
Lederschildpad onderweg terug naar zee

Kleine baby zeeschildpadden

Na ongeveer 2 maanden komen de eitjes uiten banen de kleine zeeschildpadjes hun weg naar de zee. 25% van deze jonkies overlevende eerste dagen in zee en maar 6% overleeft hun eerste jaar. Sterker nog: 0.1%(1 op de 1000 zeeschildpadjes) haalt het tot een volwassen stadium. Dat is na16 jaar en dan komen ze weer terug naar hetzelfde strand als waar ze geborenzijn,  om hier hun eieren te leggen.

Wat was het een bijzondere ontmoeting metzo’n mooi en groot dier. En dat ook nog eens met daglicht!

No items found.
No items found.
No items found.

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.