Dick's dieren in Suriname: de anaconda
Een grote jongensdroom
Als echte slangenfanaat heb ik altijd al een grote anaconda (Eunectes murinus) willen zien, maar vooralsnogheb ik pech gehad. De grootste die ik gezien heb waren nog niet eens een meter.Deze jongens kunnen namelijk tot wel 8 meter lang worden, met een omvang vaneen meter.
Wilde dieren gespot
Voor SUforYou begeleidde ik in februari een tour voor een groep van 13 Belgischedames bij Fredberg. De dames hadden een hele hoop bijzondere dieren gezien inde afgelopen 3 dagen, het was een zeer geslaagde tour. We verbleven samen metandere groepen in het Basiskamp, Zintete Jungle Lodge, waar een aantalverschillende gidsen aanwezig waren, waaronder Fred. Aan het einde van de tourhebben we nog lekker met alle gasten geluncht, voordat we weer vertrokken naarde stad.
Anaconda in een visnet
Ik zat lekker aan mijn verse pompoensoepje toen Fred kwam aanlopen met eenenorme glimlach op zijn gezicht. Hij vroeg aan me of ik even mee wilde lopen,verdronken in m’n soepje zei ik ‘kan het niet even wachten?’. Fred nam medringend mee, buiten bereik van de gasten en fluisterde dat een van demedewerkers een enorme anaconda had gezien in een zijkreekje. Een sprint van200 meter op blote voeten door het bos volgde. Toen we aankwamen keken we naarbeneden en zagen we inderdaad een enorme slang van ongeveer 4 meter strijden ineen visnet. Dit moet een vrouwtje zijn want mannetjes anaconda’s worden nietlanger dan 3 meter.
Gegeten
Het was vrij snel duidelijk datde anaconda wat gegeten had, er zat een grote verdikking op ongeveer een meterlengte. Haar kop en een deel van haar lichaam paste nog door de gaten van hetnet heen, maar het verdikte stuk waar haar prooi zat, paste niet meer!Anaconda’s leven vrijwel hun hele leven in en om het water. Dit gedrag wordtmet name vertoont doordat er genoeg schuilplaatsen en prooidieren zijn. Dezelevenswijze kan dus resulteren in een enorme grootte van het dier. Daarbij zouzo’n log lichaam op het land heel veel nadelen hebben. Hun neusgaten en ogenzitten dan ook bovenop de kop in plaats van aan de zijkanten. Zo kunnen ze methun hele lichaam verscholen blijven onder water met alleen het gelaat bovenwater. Geduldig wacht de anaconda op een voorbijkomende prooi. Helaas kunnenook deze prachtdieren verdrinken als ze verstrikt raken in een visnet en hunkop niet boven water kunnen houden.
Anaconda vangen
Het is natuurlijk geweldig om zo’n bijzonder dier te zien, maar nu kwam hetdilemma… Hoe haal je zo’n dier uit het net? Ik wist dat we dit met meerderemensen moesten gaan doen, Fred wilde natuurlijk heel graag helpen. Ik zou zo’nkans natuurlijk niet laten schieten. Bij grote anaconda’s zeggen ze wel eensdat je een persoon per meter nodig hebt. Nu zijn wij vrij fit, maar ik wilde ervoor de zekerheid toch iemand bij hebben. Leon, één van Freds broertjes kwamook helpen.
De anaconda had zichzelfgelukkig op het land kunnen krijgen zodat ze niet zou verdrinken. Helaas wasdat stukje land vrij steil, modderig en glad. Op het land maken we wel een kanstegen zo’n reuzenslang, maar in het water maak je geen schijn van kans. Wemoesten er als eerste voor zorgen dat ze op het land zou blijven. We trokkenhet net wat aan, zodat ze iets verder op het land lag en het de kans op uitglijdenvoor ons een stuk kleiner maakte.
Ik wachtte tot ze van mijweg kroop zodat ik haar met beide handen heel stevig achter de kop kon pakken.Nu konden we het visnet los gaan knippen, gelukkig had het nog niet echtebeschadigingen gemaakt op haar huid. Al vrij snel merkte ik dat ze al een tijdhad gestreden met het net, wat maakte dat ze vrij moe was. Hierdoor kon ik haarmet één hand vasthouden achter de kop, wat het vervoeren een stuk makkelijkermaakte.
Verplaatsen van de anaconda
Na het succesvol bevrijden wildenwe de gasten een leuke verrassing geven. Om bij het basiskamp te komen, moestenwe over een dikke boom heen wat nog wel een klus was met zo’n grote slang in jehanden. Het was een flinke opgave om een 4 meter lange, 45 kilo zware,bewegende spaghettisliert over een boomstronk te krijgen, terwijl je aan hetbalanceren bent. Daarna moesten we nog een klein kreekje oversteken over eensmalle plank, dat ging gelukkig ook goed.
Ontmoeting met de gasten
In het basiskamp hebben we degasten dit bijzondere dier laten voelen, vasthouden en fotograferen. De gastenkonden hun ogen niet geloven, het was een fantastische ervaring. Daarna hebbenwe haar naar de kreek gebracht, na nog een laatste foto hebben we haar vrij gelatenin het water. Nadat ze haar krachten weer gevonden had, zwom ze weer mooi derivier in.Dan pas zie je hoe zo’nslang eigenlijk is! Als je zo’n geweldig dier van 4 meter rechtuit zietzwemmen!
Ervaar het prachtige Suriname
Bijdrage aan lokale projecten
Meer blogs
Niews, events, reisverslagen en meer
Heb je nog vragen?
No spang! We helpen je graag