De 10 lekkerste vruchten van Suriname
Suriname is een tropisch land en heeft het ideale klimaat om de heerlijkste fruit- en vruchtsoorten te verbouwen. In deze blog staan de 5 lekkerste en meest bijzondere vruchtsoorten in Suriname.
1# Dragon Fruit
De crème de la crème onder de fruitsoorten op dit moment is toch wel echt de Dragon fruit. De vrucht heeft deze naam te danken aan de vliezen die aan de buitenkant van de vrucht zitten. Deze vliezen lijken op de schubben van een draak. Wanneer je deze vrucht opensnijd dan begint het water je spontaan uit de mond te lopen. Alleen de felle, mooie paarse kleur zorgt er alleen al voor dat je hier zin in krijgt. Het vruchtvlees is sappig en fris. Met deze vrucht kun je ook lekkere smoothies maken en het kan ook prima in de salade. Het enige nadeel aan deze vrucht is dat je ervoor moet zorgen dat je absoluut niet knoeit. Het sap is zeer moeilijk tot bijna onmogelijk uit de kleding te wassen. Maar zeg nou eerlijk wanneer je naar de foto kijkt, hier begin je toch van te watertanden. Deze vrucht moet je geprobeerd hebben.
2# Papaya
De papaya is ook een zeer beroemde en lekkere vrucht in Suriname. In het eerste opzicht lijkt de vrucht op een langwerpige pompoen. Dit is ook het geval wanneer je de vrucht opensnijdt. Maar schijn bedriegt. Op het moment dat je, je tanden in de vrucht zet, sijpelt er een zoete smaak van sap je mond binnen. De smaak van een papaya is het beste te vergelijken met de smaak van een Galia meloen. Toch is de smaak verschillend. Het heeft namelijk ook een nasmaak die je hebt wanneer je groente eet. De smaak is dus te vergelijkenmet een mix van de Galia meloen en een pompoen. Het is een zeer frisse en gezonde vrucht.
3# Markoesa
De markoesa vrucht is het absolute kroonjuweel onder de fruitsoorten voor de personen die van een zure smaak houden. De vruchten lijken op gladde, grote citroenen. Je kunt de vrucht niet met de schil opeten. Je moet de vrucht eerst opensnijden. Wanneer je dit hebt gedaan zie je het vruchtvlees met de zaden zitten. Het ziet er een beetje uit als kikkerdril. Het is een kleverig, gladde mengelmoes van vitamines. De vrucht is namelijk ontzettend gezond en een remedie voor wanneer je dorst hebt. Ideaal in Suriname dus. De zure smaak zorgt er namelijk voor dat het dorstige gevoel wegebt. Onze tip aan jullie is dan ook om deze vrucht vrijdagochtend al klaar te hebben liggen. Na een avondje stappen in Havanna is de kans op een kater en nadorst natuurlijk erg groot. Eet twee markoesa’s en je voelt je direct al 10 keer beter. Mocht je echt niet van de zure smaak houden dan kan je het vruchtvlees ook in de yoghurt met een schep suiker verwerken waardoor het een zoetere smaak krijgt.
4# Pompelmoes
De pompelmoes is de absolute vitamine c bom van dit lijstje. Het is een zeer lelijke vrucht dat een beetje lijkt op een combinatie van een bowlingbal en een reuze onvolgroeide dadel. Laat deze lelijke vrucht je niet misleiden want de vrucht is zeker de moeite waard wanneer je eenmaal zijn lelijk mantel van de vrucht hebt afgehaald. Onder de dikke schil zit namelijk een reuze sinaasappel met rood vruchtvlees. De pompelmoes is echter een stuk gezonder en sappiger. Een stuk pompelmoes is opgebouwd uit allemaal kleine stukjes vruchtvlees. Elk zo’n stukje vruchtvlees is zo sappig dat wanneer je erop drukt het sap naar buiten schiet. Tip: snij de pompelmoes over zijn geheel in 4 grote, gelijke stukken. Wanneer je het mes in de vrucht zet dan moet je net zo lang met het mes erin snijden totdat je een andere structuur voelt. Nadat je dit gedaan hebt, kan je de schil er zonder al teveel moeite vanaf trekken waardoor de vrucht overblijft.
5# Bakoven
De bakoven is eigenlijk het Surinaamse woord voor een banaan. Je moet in Suriname echter nooit zeggen dat je een trosje bananen wilt. Want in Suriname is er wel degelijk een verschil tussen een banaan en een bakoven. De banaan wordt gebruikt voor Surinaamse gerechten zoals bakabana. Een banaan is in Surinamen een groenen onrijpe banaan (of een bruine overrijpe banaan) die je niet rauw kunt eten (het kan wel maar het is geen aanrader. De bakoven is dus wel de gewone banaan die wij kennen. Het allerlekkerste is de mini bakoven. Deze kleine bakoven zijn veel voller van smaak en zoeter dan hun grote broer.
6# Pommerak
De pommerak ziet er in het eerste opzicht uit als een mini appel met een lichtrode kleur. Het uiterlijk van deze vrucht zal je zeker verassen. De smaak is namelijk een stuk droger en minder sappig als de smaak van een appel maar dit maakt de vrucht niet minder aangenaam. De smaak ligt een beetje in het midden tussen de smaak van een appel, een kers en een peer. Deze vrucht is ideaal om je salade fris en fruitig te laten smaken.
7# Ramboetang
De Ramboetang is ook weer zo'n heerlijke exotische vrucht. De Ramboetang wordt in Nederland ook veel verkocht maar dan met de naam Lychee. Deze vrucht roeit in Suriname in vele, vele getalen. Het mooie is dat een zak Ramboetang bijna letterlijk niets kost. Dit is dus ideaal. I.p.v. een bakje borrelnootjes op tafel kun je dus ook een bakje lychee's op tafel zetten. Dan krijg je tijdens je stageperiode toch nog iets gezonds binnen.
8# Manya:
De manya is het Surinaamse woord voor mango. De mango's in Suriname zijn meestal een stuk kleiner dan de mango's die je in de Nederlandse supermarkten vindt maar de mango's zijn een stuk zoeter en een stuk sappiger dan de mango's uit de Jumbo of de Albert Heijn. Deze vrucht is na de Dragonvrucht onze favoriete vrucht. We hebben de vrucht echter niet zo hoog in ons lijstje gezet omdat de vrucht niet zo moeilijk in Nederland te vinden is en omdat iedereen de mango wel kent. Maar probeer de Surinaamse mango maar eens en proef het verschil!
9# Lemmetje
Een misschien toch wel een vreemde eend in dit lijstje. Een lemmetje lijkt op een kleine, groene minicitroen. Toch is er wel egelijk een verschil tussen de citroen en een lemmetje. De citroen is ontzettend zuur en dit valt bij een lemmetje wel mee. De vrucht is wel degelijk zuur maar ook een beetje zoetig van aard. Het lemmetje wordt bij ontzettend veel Surinaamse gerechten gebruikt. Verder is het ook de ideale dorstlesser wat wel een zeer handige bijkomstigheid is met dit tropische, Surinaamse klimaat. Laa wat water mengen met het vruchtvlees en je hebt 2 tot 3 uren lang geen dorst meer. Wat ook erg handig is aan deze vrucht is dat je de vrucht als deoderant kunt gebruiken. Sommige mensen smeren namelijk dit onder hun oksel om lekker te ruiken. De frisse geur blijft veel langer hangen dan wanneer je deodorant gebruikt en de sappen trekken direct je lichaam in.
10# Watermeloen
De watermeloen mag natuurlijk niet aan dit lijstje ontbreken. Geen enkele vrucht geeft je zo'n tropisch gevoel als de watermeloen. Op het strand bij bijvoorbeeld Overbridge en White beach is dit natuurlijk dé versnapering. Net zoals de Manya staat de watermeloen niet zo hoog in ons lijstje omdat deze vrucht in Nederland ook overal verkrijgbaar is. Dit maakt de watermeloen natuurlijk niet minder lekker. Rond juli t/m oktober vind er een ware watermeloenen invasie plaats in Suriname. In deze maanden is het seizoen dat deze vruchten geoost kunnen worden. Overal langs de wegen van en rond Paramaribo staan er kraampjes die het verkopen. Het lijkt erop dat deze vrucht het enige product is wat in Suriname verkrijgbaar is. In Nederland is de watermeloen al een van de grootste vruchten, maar de grote watermeloenen in Suriname nemen al gauw de vorm van een skippybal aan.
Ervaar het prachtige Suriname
Bijdrage aan lokale projecten
Meer blogs
Niews, events, reisverslagen en meer
Heb je nog vragen?
No spang! We helpen je graag