Bonjour Frans-Guyana

Een dagje Europa in Zuid-Amerika

Het is tijd voor croissants, baguettes en fromage!

Op een zonnige ochtend stappen we in de auto, mijn vriendin, onze begeleider en ik. We zijn helemaal klaar voor het avontuur richting Frans-Guyana. De rit naar Albina is vanaf het eerste moment gezellig. We kletsen, lachen en zingen mee met de muziek die we in de auto draaien. Onze begeleider vertelt ons wat we kunnen verwachten, vooral over de drukte bij de grens. Het voelt goed om te weten dat we in veilige handen zijn en het is fijn om iemand mee te hebben die de weg goed kent.

Bienvenue in Frans-Guyana

En ja hoor, bij aankomst in Albina blijkt het inderdaad een drukte van jewelste. Maar no spang! Onze begeleider regelt alles. Voor we het weten, zitten we in een bootje en steken we de rivier over naar Frans-Guyana. Alles verloopt soepel!

Zodra we aan de overkant aankomen in Saint Laurent du Maroni, voelt het meteen anders. We zijn niet alleen in een ander land, maar het voelt alsof we ook in een ander continent zijn. De Franse invloeden zijn overal zichtbaar. We worden begroet met "bonjour" en zien een paar gezellige Franse cafeetjes. Het voelt echt alsof we even in Parijs zijn. Dus we stoppen voor een kopje koffie en natuurlijk een croissantje. Yummieee!!

Een duik in het verleden

Na onze petit déjeuner gaan we op weg naar het beroemde "Camp de la Transportation". De oude gevangenis waar gevangenen, zoals Papillon, werden vastgehouden. Wat een plek. Je voelt de geschiedenis hier gewoon. De cellen vertellen ieder hun eigen verhaal. Onze begeleider neemt ons mee door de gangen en vertelt verhalen over de gevangenen. Het is indrukwekkend en bijna onwerkelijk om te bedenken wat hier allemaal is gebeurd.

Camp de la Transportation

"Je voudrais une baguette, s'il vous plaît."

Na de gevangenis wandelen we door het stadje, langs de rivier. Overal zien we oude monumenten en gebouwen met prachtige architectuur. De Franse invloeden zijn nog steeds duidelijk aanwezig. En dan... tijd voor een baguette en Ice Tea (MET BUBBELS)! Een simpele snack, maar zo ontzettend lekker. Dit is voor mij echt een van de hoogtepunten van de dag. Genieten!

Marché vibes! De lokale markt verkennen

Omdat het woensdag is, hebben we geluk: de lokale markt is open. De kraampjes zijn vol verse groenten, fruit en lokale producten. Ik vraag of ik wat foto's mag maken van de kraampjes en de verkopers reageren super enthousiast. Ze zijn duidelijk trots op hun kraampjes en dat maakt de sfeer nog leuker.

Le shopping bij de Super U!

En dan, last but not least... de beroemde SUPER U! Dit is écht een hoogtepunt voor iedereen die een beetje heimwee heeft naar Europese producten. Kaasjes, chocolade, croissantjes... en dat alles voor een prijs waar je in Suriname alleen maar van kunt dromen. Natuurlijk neem ik een tasje mee met lekkernijen. En weet je wat echt top is? Je kunt gewoon pinnen met je Nederlandse/Belgische bankpas of zelfs je telefoon.

Au revoir... maar niet zonder lekkernijen

Na zo’n geweldige dag vol cultuur, geschiedenis en heerlijk eten, is het tijd om terug te gaan. Onze begeleider heeft alles echt perfect geregeld. De boot staat klaar als we bij de kade aankomen en we kunnen direct instappen. Eenmaal terug in Albina loodst onze begeleider ons vakkundig door de drukte heen en voor ik het weet, zitten we weer in de auto. Albina kan behoorlijk hectisch zijn, maar dankzij hem verloopt alles zonder problemen.

Op de weg terug naar Paramaribo zijn we nog steeds in de wolken. De tas vol Franse lekkernijen ligt op de achterbank. En ik kan niet wachten om thuis een lekker broodje met La Vache Qui Rit te eten. Wat een fantastische dag!

No items found.
No items found.

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.